Idi na sadržaj

Svi optuženi za ubistvo Zorana Đinđića proglašeni krivim

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 12:16, 23. maj 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Beograd (Srbija), 23. maj 2007. – Sudsko vijeće Specijalnog suda u Beogradu osudilo je danas dvanaestoricu optuženih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića na ukupno 378 godina zatvora. Tokom suđenja izvedeno je više od 150 svjedoka, a predsjedavajućeg sudiju Marka Kljajevića, koji je podnio ostavku, zamijenila je sudija Nata Mesarović.

Milorad Ulemek Legija, nekadašnji komandant Jednice za specijalne operacije (JSO), osuđen je na 40 godina zatvora za organizovanje ubistva Zorana Đinđića. Nekadašnji pomoćnik komandanta JSO Zvezdan Jovanović osuđen je na 40 godina zatvora za ubistvo premijera Đinđića i teško ranjavanje šefa premijerovog obezbjeđenja Milana Veruovića. Željko Tojaga, nekadašnji pripadnik JSO, osuđen je na 30 godina zatvora, a bivši pripadnik JSO-a Saša Pejaković na osam godina zatvora.

Bivši radnik Bezbjednosno-informativne agencije Branislav Bezarević osuđen je na 30 godina zatvora. Pripadnici "zemunskog klana" Aleksandar Simović osuđen je na 35, a Dušan Krsmanović na 30 godina zatvora. Miloš Simović osuđen je na 30 godina zatvora, Ninoslav Konstatinović na 35, Vladimir Milisavljević na 35, Sretko Kalinić na 35 i Milan Jurišić na 30 godina zatvora.

U bjekstvu se i dalje nalaze Miloš Simović, Konstantinović, Jurišić, Milisavljević i Kalinić.

Suđenje za ubistvo premijera Srbije počelo je 23. decembra 2003. godine.

Đinđić je ubijen na ulazu u zgradu u kojoj se nalazi srbijanska vlada u Beogradu, 12. marta 2003. godine.

Izvori[izmijeni]