U Kongu 70 mrtvih pri padu putničkog aviona

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 08:18, 17. april 2008. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Goma (Demokratska Republika Kongo), 17. april 2008. – Pri polijetanju putničkog aviona iz grada Goma na istoku Demokratske Republike Kongo, u utorak 15. aprila 2008 oko 14:30 po srednjoevropskom vremenu, poginulo je preko 70 osoba. Zvanični podaci o poginulima još nisu objavljeni. Nesreća se desila kada se avion Douglas DC-9 lokalne aviokompanije Hewa Bora sa 79 putnika i šest članova posade, srušio u predrađe Birere. Razlozi pada su još uvijek nepoznati.

Pri spašavanju preživjelih uključili su se i pripadnici Misije UN-a MONUC. Smatra se da ima mnogo povrijeđenih ispod mnogobrojnih srušenih kuća na mjestu pada aviona. Očevici tvrde da je avion probio zaštitnu ogradu aerodroma i eksplodirao pri padu. Jedan od očevidaca, koji je i bivši pilot, je izjavio da je primijetio da je pri polijetanju aviona došlo do pucanja guma, nakon čega je avion počeo da se nekontrolisano kreće po pisti. Aviokompanija nezvanično za tragediju okrivljuje tzv. aquaplaning pošto je za vrijeme polijetanja padala snažna kiša. Špekuliše se i o otkazivanju jednog od motora.

Dosad je potvrđena pogibija 38 osoba dok je 113 povrijeđeno, od čega su mnogi stanovnici predgrađa Birere.

Izvori[izmijeni]