U dva teretna aviona iz Jemena otkriven ekploziv

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 09:22, 31 oktobar 2010 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Jemen (Azija), 30. oktobar 2010 – U dva teretna aviona koji su poletjeli iz Jemena prema Sjedinjenim Američkim Državama, sigurnosni službenici su otkrili pakete koji su sadržavali eksploziv. Na aerodromu u Dubaiju hemikalija pentaeritritol tetranitrat (PETN) je bio sakriven u računarskom štampaču. U paketu su se nalazile i kartice za mobilni telefon te upaljač za eksploziv. Potparol policije u Dubaiju je objavio da su u štampaču pronašli "zatvoreno strujno kolo, povezano sa karticom za mobilni telefon". Način proizvodnje ove eksplozivne sprave je sličan onom kakav je poznat u terorističkim napadima koji su povezani sa El-Kaidom. Slični paketi su nađeni na aerodromu u blizini Birminghama u Engleskoj.

U međuvremenu, britanska ministrica unutrašnjih poslova Theresa May je potvrdila pronalazak sličnog paketa na aerodromu u Birminghamu, koji je sadržavao funkcionalnu eksplozivnu spravu.

Također pogledajte[izmijeni]

Izvori[izmijeni]