U samoubilačkom napadu u gradu Balad Ruz, Irak ubijeno 25 osoba

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 14:43, 30 oktobar 2010 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Bagdad (Irak), 29. oktobar 2010 – Bombaš samoubica se raznio u jednom kafiću u iračkoj pokrajini Diyala, pri tom je stradalo 25 osoba, što je najsmrtonosniji napad u više od mjesec dana.

U gradu Balad Ruz u kojem se desio napad, smatra se da pobunjenici iskorištavaju politički zastoj za početak nove runde krvoprolića i dalje potkopavaju vjeru u vladu.

Pucnjava, bombaški napadi i atentati na službenike se nastavljaju posljednjih nekoliko mjeseci, iako je nasilje relativno smanjeno od najgoreg nivoa za vrijeme rata, kada je više od 2.000 Iračana ubijano svaki mjesec.

Bombaš je detonirao pojas eksploziva, saopćila je policija, u kafiću u vrijeme najveće gužve. Svjedoci kažu plamen dosegao do neba kada su spasioci pokušali izvući preživjele na sigurno. "To se ne može zamisliti", rekao je kapetan Muhammad al-Rubai, policijski službenik u pokrajini Diyala.

Četrdeset i sedam osoba je ranjeno, mnogi veoma ozbiljno, a službenici su izjavili da među žrtvama ima i jedan član lokalnog upravnog vijeća. Ni jedna grupa nije odmah preuzela odgovornost, iako je jedan politički analitičar u tom području, Jihad al-Bakri, rekao da je bombaški napad sličan napadu koji je bio povezan s El-Kaidom.

Izvori[izmijeni]