Idi na sadržaj

Ubijen vođa meksičke narko-mafije

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 19:39, 6 novembar 2010 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Meksiko (Sjeverna Amerika), 6. novembar 2010 – U velikoj akciji policijskih i vojnih snaga u Meksiku, nakon cjelodnevne bitke sa kriminalcima i narko-dilerima, ubijen je vođa meksičke narko-mafije Ezequiel Cardenas Guillen, koji je bio na čelu moćnog kriminalnog kartela odgovornog za rasturanje droge iz Meksika u SAD. Obračun između kriminalaca i policije odigrao se u pograničnom gradu Matamoros, u blizini američkog grada Brownsvillea, Texas.

Meksička vlada je ranije ponudila nagradu od 2 miliona američkih dolara za informacije koje bi pomogle u hapšenju Guillena, dok su SAD ponudile 5 miliona dolara. Guillen je došao do mjesta vođe narko-kartela 2003. godine nakon što su vlasti uhapsile njegovog brata Osiela, a koji je kasnije izručen SAD-u.

Smatra se da je u obračunima između policije i narko-kriminalaca u Meksiku poginulo oko 28.000 osoba od 2006. godine do danas.

Izvori[izmijeni]