Idi na sadržaj

Uhapšen haški optuženik Zdravko Tolimir

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 19:51, 31. maj 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Banja Luka (Bosna i Hercegovina), 31. maj 2007. – Danas je uhapšen bivši general Vojske RS Zdravko Tolimir, potvrdila je Srni portparol Haškog tužilaštva Olga Kavran.

"Premijer RS Milorad Dodik obavijestio je danas popodne glavnog haškog tužioca Karlu del Ponte da su vlasti RS uhapsile generala Zdravka Tolimira", izjavila je Olga Kavran. Ona je navela da Tužilaštvo trenutno organizuje njegovo prebacivanje u Haag.

Akcija se desila kod Ljubovije, kada je haški optuženik nelegalno pokušao da pređe granicu. Tolimir, bivši general Vojske Republike Srpske, poslije Ratka Mladića i Radovana Karadžića, bio je natraženiji haški optuženik.

Haški tribunal optužio je Zdravka Tolimira u februaru 2005. godine, zajedno sa generalom Milanom Gverom i Radivoje Miletićem za zločine nad Muslimanima u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

U optužnici se navodi da je Zdravko Tolimir bio pomoćnik komandanta za obavještajne poslove i bezbjednost Glavnog štaba Vojske RS-a. Na tom položaju Zdravko Tolimir je bio jedan od sedam pomoćnika komandanta koji su bili neposredno odgovorni komandantu Glavnog štaba, generalu Ratku Mladiću.

Izvori[izmijeni]