Umire u dobi od 74, bivši haićanski predsjednik René Préval

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 02:49, 5. mart 2017 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Port'au du Prince (Haiti), 3. mart 2017 – Bivši haićanski predsjednik René Préval preminuo je u petak (3) nakon 74 godina. Predsjednik države Kariba dvaput Preval je vodio Haiti od 1996. godine do 2001. i od 2006. do 2011. godine bio je za vrijeme njegove administracije koji je bio jedan od najvećih klimatskih katastrofa u zemlji: jakog zemljotresa koji je napustio prije najmanje 230.000 mrtvih sedam godina .

Kroz Twitter, predsjednik Brazil Michel Temer ponudio saučešće narodu i haićanski vlada za smrt bivšeg predsjednika. "Ja proširiti i na bivšeg predsjednika porodice naše osjećaje u ovom trenutku tuge", napisao je Temer.

I za društvene mreže, trenutni haićanski predsjednik Jovenel Moise je rekao da je oduševljen vijestima. "Klanjam se ostaci ove dostojan sin Haiti", rekao je on.

Bilo je to nakon prvog René Préval vladu da je u više od 200 godina povijesti Haitija, a haićanski je bio u stanju da završi mandat i prolaze mjesto predsjednika za još jedan političar izabran od strane ljudi.

Izvori[izmijeni]