Idi na sadržaj

Umrla je Margaret Thatcher

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 15:31, 18 april 2013
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Margaret Thatcher

London (Ujedinjeno Kraljevstvo), 8. april 2013 –U 87. godini umrla je bivša britanska premijerka Margaret Thatcher. Njen glasnogovornik Lord Bell je izjavio da je Thatcher umrla danas ujutro nakon moždanog udara. Sa velikom tugom su Mark i Carol Thatcher objavili da je njihova majka, baronica Thatcher, umrla mirno jutros nakon moždanog udara - kazao je Bell. Već nekoliko godina Thatcher je bila lošijeg zdravlja te je patila od demencije. Nakon serije slabijih moždanih udara, Thatcher se 2002. godine povukla iz javnog života. Downing Street je objavio da će Thatcher imati ceremonijalni pogreb uz vojne počasti u Katedrali svetog Pavla.

Britanski premijer David Cameron izjavio je da je s velikom tugom primio ovu vijest opisujući Margaret kao veliku lidericu, veliku premijerku i veliku Britanku. Iz Buckinghamske palače su izvijestili da je kraljica sa tugom primila vijest te da će poslati privatnu poruku sućuti porodici.

Baronica Thatcher je bila na čelu konzervativne vlade Ujedinjenog Kraljevstva od 1979. godine do 1990. godine. Bila je prva žena na toj poziciji u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Izvori[izmijeni]