Idi na sadržaj

Umro bivši Američki predsjednik Gerald Ford

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 09:06, 27 decembar 2006 (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Gerald Ford

Rancho Mirage (SAD), 27. decembar 2006. – Danas je preminuo bivši Američki predsjednik Gerald Ford. Gerald Ford je bio 38. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Preminuo je u Rancho Mirage, SAD, gradu u kojom je već nekoliko godina živio.

Gerald Ford se počeo baviti sa politkom kada je postao član House of Representatives-a, nekoliko godina prije nego što će postati predsjednik. Postao je predsjednik nakon ostavke Richarda Nixona, zbog Watergate skandale. Ford je izgubio naredni mandat kada je Jimmy Carter bio izabran sa predsjendika Amerike.

Ford je potpisao ukaz kojim se Nixon abolira za eventualne zločine počinjene tokom afere Watergate. Američka javnost, pogotovo ona liberalna i lijevo orijentirana, nije imala razumijevanja za Fordov potez. Nixon je bio toliko omražen da je odluka o aboliciji protumačena kao veleizdaja, a čak su i mnogi uvaženi članovi Fordove administracije u znak protesta dali ostavku.

Gerald Ford je preminuo u 93. godini.

Izvori[izmijeni]