Idi na sadržaj

Umro legendarni gitarist Gary Moore

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 16:35, 8 februar 2011 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Gary Moore

Malaga (Španija), 7. februar 2011 – „Still Got The Blues“ – s ovim naslovom je irski blues i rock gitarst Gary Moore otpočeo svoju svjetsku karijeru, mada se kasnije ispostavilo da je ta pjesma zapravo plagijat. Gary Moore rođen je 1952. godine u Belfastu, Sjeverna Irska.

Njegov muzički stil su oblikovali Jimi Hendrix i Peter Green, koji su mu bili najveći uzor. Sa 16 godina nakon posjete koncertu Jimija Hendrixa, odlučio je da postane profesionalni muzičar. Svirao je nekoliko grupa, nigdje dovoljno dugo. Dva puta se uključivao u hard rock grupu Thin Lizzy, međutim ni tamo nije dugo ostao. Na kraju se odlučio na samostalnu karijeru. Svirao je svjetski poznatim muzičarima poput B.B. Kingom, Ericom Claptonom i Andrew Lloyd Webberom. Međutim, tek svojim hitom "Still got the blues" se probio u sam vrh svjetske muzike, što je i ostalo moto njegovog muzičkog razvoja.

Umro je u 58. godini u španskom gradu Malaga u hotelskoj sobi prirodnom smrću, kako je potvrdila autopsija.

Izvori[izmijeni]