Idi na sadržaj

Ustav (ne)će uticati na sudbinu Kosova

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 22:29, 30. oktobar 2006. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Beograd (Srbija), 30. oktobar 2006. – Za potvrđivanje novog Ustava Srbije glasalo je 52,31 odsto od ukupnog broja birača, pokazuju preliminarni rezultati Republičke izborne komisije objavljeni u ponedjeljak. Američka štampa prenosi vijest da je Srbija dobila novi Ustav koji određuje Kosovo kao dio Srbije. Napominje se, međutim, da će o sudbini Kosova odlučivati UN. Donošenje novog Ustava Srbije teško da će uticati na sudbinu Kosova, ocenjuje u ponedeljak i moskovska štampa.

Srbija[izmijeni]

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković najavio je da će, ukoliko referendum uspje, sjednica Skupćine na kojoj će Ustav biti proglašen biti održana već u nedjelju, 5. novembra.

Kosovo[izmijeni]

Kosovski Srbi su najbrojnije izašli na referendum o Ustavu, albanska strana ocjenjuje da uspjeh referenduma neće imati nikakvog uticaja na tok procesa utvrđivanja statusa Kosova, javlja novinar Radija Slobodna Evropa Gëzim BAXHAKU.

Političari koji su bili protiv referenduma o Ustavu optužuju vlasti da su Ustav nametnule.

Vojvodina[izmijeni]

Predsjednik Skupćine Vojvodine Bojan Kostreš optužio je stranke koje su se zalagale za usvajanje novog Ustava da su "na silu nametnule" Ustav građanima:

"Plašim se da takav tip nametanja Ustava na silu, prvo kroz donošenje Ustava bez javne rasprave u Skupštini Srbije, a sada i kroz nasilno donošenje Ustava na referendumu, govori o ozbiljnoj ugroženosti demokratskih procesa u Srbiji."

Kostreš je Agenciji Beta rekao da će građani Srbije "morati da ustanu u odbranu demokratije i demokratskih procesa".

Istovremeno, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izrazio je zadovoljstvo uspehom referenduma o novom Ustavu Srbije i ocenio da taj akt Vojvodini donosi znatno veća finansijska sredstva.

Pogled svijeta[izmijeni]

Američka štampa prenosi vijest da je Srbija dobila novi Ustav koji određuje Kosovo kao dio Srbije. Napominje se, međutim, da će o sudbini Kosova odlučivati UN, a ne Srbija.

Dnevnik "Njujork tajms" danas piše da je odredba srpskog Ustava koja proglašava Kosovo za "sastavni deo Srbije", samo "simbolična deklaracija" jer sudbina pokrajine leži u rukama Saveta bezbednosti UN, koji će verovatno glasati za nezavisnost. List navodi i da "kritičari Ustava kažu da dokument neće dovoljno unaprediti zemlju ka punoj demokratiji".

Izvori[izmijeni]