Idi na sadržaj

Uvodi se 40 novih prometnih znakova

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 12:25, 14. decembar 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Sarajevo (Bosna i Hercegovina), 14. decembar 2007. – Sljedećih mjeseci na prometnicama diljem BiH naći će se četrdesetak novih znakova, a neki od njih već su postavljeni. O novim prometnim znakovima novi vozači učit će u autoškolama, dok će za “stare vozače” Asocijacija auto-moto klubova u BiH organizirati razne akcije edukativnog karaktera. U skladu sa novim Pravilnikom o prometnim znakovima i signalizaciji na cestama u BiH, vozače će upozoravati na opasnost, izvješćivati ili naređivati hiljade novih znakova.

Prometne slikovnice – Jedna od novina je i ta da se gubi žuta boja na znakovima, a umjesto žute sada je bijela. Žuta će se koristiti samo na znakovima privremenog karaktera kao što su radovi na cesti, kaže Reuf Boračić, stručni suradnik u JP Direkcije cesta FBiH. Podsjeća da su novi znakovi rađeni po modelu prometnih znakova u Hrvatskoj i Njemačkoj. Koliko će stajati postavljanje suvremenih prometnih znakova još se ne zna, jer će se oni na ceste postavljati odabirno. Zanimljivo je da će pojedini znakovi biti svojevrsne “prometne slikovnice”, kao što je znak “zona smirenog prometa”, koji označava mjesto u naselju u kojem se ulazi u područje gdje se vozila ne smiju kretati brzinom većom od brzine hoda pješaka, zbog dopuštenog kretanja pješaka i dječje igre.

Školska patrola – To znači da se na tim mjestima vozila neće moći kretati brže od 5 do 8 kilometara na sat – potvrđuje i Ivan Šimunović, stručni suradnik u Asocijaciji auto-moto klubova u BiH. Inače, samo neki od novih znakova su i “dopušteno obilaženje”, “izbočina na cesti”, “zona s ograničenom brzinom kretanja”, “školska patrola”, “teren za kampiranje u vozilima”... Novosti za vozače donosi i Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, s oštrijim kaznenim odredbama za vozače prekršitelje. Neke od zanimljivosti su da je vozačima na 30-ak kilometara autoceste dopušteno voziti najvećom brzinom od 130 km/h, vozači bicikla i motocikla moraju obvezno koristiti zaštitnu kacigu, dok biciklom ne smije upravljati dijete mlađe od 12 godina.

Izvori[izmijeni]