Vlada u Zimbabveu naredila ponovno prebrojavanje glasova

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 07:33, 21. april 2008. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Harare (Zimbabve), 20. april 2008. – Vrhovni sud Zimbabvea je u petak 18. aprila 2008 odlučio da se izvrši ponovno prebrojavanje glasova u 23 od 210 izborna okruga nakon održanih parlamentarnih i predsjedničkih izbora 23. marta 2008 godine. Zahtjev opozicione stranke Pokret za demokratske promjene (eng. Movement for Democratic Change (MDC)) je odbijen, a oni su zahijevala da se ne provodi ponovno prebrojavanje glasova te da se proglasi njihova izborna pobjeda.

Konačni rezultati predsjedničkih izbora još uvijek nisu poznati. Do danas je jedino poznato da je opoziciona stranka MDC osvojila 12 mandata više od vladajuće stranke predsjednika Roberta Mugabea ZANU-PF, te tako čini većinu u državnom parlamentu.

Opozicija optužuje vladu da ponovnim prebrojavanjem glasova nastoji poništiti njihovu izbornu pobjedu, te tako ostaviti na vlasti aktuelnog predsjednika Mugabea. Bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan je pozvao obje strane na pregovore, smatrajući trenutnu situaciju veoma teškom i opasnom za mir u zemlji.

Izvori[izmijeni]