Wikia pravi pretraživač zasnovan na doprinosu korisnika

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 15:56, 31. decembar 2006. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Jimmy Wales

Florida (SAD), 30. decembar 2006. – Jimmy Wales, osnivač Wikipedije, zajedno sa Wikia servisom pravi internetski pretraživač zasnovan na doprinosu korisnika. On neće koristiti automatske unose i rangiranja kao što koriste današnji pretraživači.

Dosta će se razlikovati od ostalih pretraživača. Pošto kreatori internet prezentacija, kako tvrdi Jimmy Wales, lako mogu prevariti automatizovane pretraživače, pretraživač zasnovan na procjenama njegovih korisnika bi bio mnogo efikasniji.

"Google je dobar za mnoge vrste pretraga" rekao je Wales u intervjuu za britanske dnevne novine Times, "ali se u mnogim slučajevima u rezultatima pretrage dobiju samo gluposti! Pokušajte da tražite "Tampa hoteli"" ("Tampa hotels", Tampa je turistički grad u Floridi) "i neće dobiti baš ništa korisno".

Pretraživač je zasnovan na projektu "Wikiasari", ali Wales je izjavio da se pretraživač vjerovatno neće zvati tako i da ime pretraživača još nije odlučeno [1]. Na search.wikia.com piše da projekat, između ostalih, finansira i Amazon.com, ali da nije povezan ni sa Amazonom ni sa Wikipedijom. Neki mediji su javili da se početak rada prretraživača očekuju tokom 2007. godine.

Izvori[izmijeni]