Wikivijesti:Kako započeti novi članak

Izvor: Wikivijesti
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Svako, uključujući i vas, može pisati za Wikivijesti! Napišite rubriku ispod i pritisnite "Postavi članak" da bih započeli novi članak.

  • Vidjećete da stranica koju ste stvorili jedino sadrži šablon {{datum}}. Ovaj šablon automatski postavlja vaš članak u tačnu kategoriju.
  • Vjerevatno želite da dodate šablon {{U začetku}}. Ovo indicira da je članak još uvijek u začetku.
  • Kada ste spremni da objaviti članak treba da promjenite šablon {{U začetku}} u šablon {{Objavi}} i usnimite stranicu.


Korak po korak do novog članka[izmijeni]

Da li je vaš članak vijest?

Pogledajte sadržaj da bih vidjeli koje vrste vijesti se pojavljuju na Wikivijestima.

Započnite vašu vijest

Prije nego što počnete pisati vijest treba da provjerite da li je ta vijest već objavljena. Također pogledajte ovu stranicu Wikivijesti:Vijesti u pripremi da bih provjerili da li je neko već započeo pisati isti članak.

U slučaju da vijest koju želite da objaviti nije objavljena započnite rad na članku uz pomoć iznad navedenih upustava. Molimo vas kada započinjete nove članke da se pridržavate pravopisa bosanskog jezika, jezičkih standarda Wikivijesti na bosanskom jeziku i pravila Wikipedije.

Datiranje članka

Kada ste započeli novi članak provjerite da se na vrhu članka nalazi šablon {{datum|9 juni 2006}}

ili

šablon {{dateline|datum=9 juni 2006|mjesto=Ovdje unesite VAŠU lokaciju}} - Ovaj šablon koristite samo u slučaju ako pišete vijesti i bili ste na mjestu kad se događaj o kojem pišete desio.

Također treba da unesete šablon {{U začetku}} u slučaju da se šablon već ne nalazi tu.

Ova dva šablona će automatski dodati vaš članak u listu članaka u začetku i u listu članaka napisanih taj datum.

Članci u obliku vijesti

U većini Bosansko-hercegovačkih medija se razvio određeni stil pisanja. Poželjno je da članci budu napisani u duhu ovog standarda. Za više informacija pogledajte Wikivijesti:Stilski vodič

Vijesti koje dodajete ne treba da favoriziraju ijednu stranu u samim vijestima - vijesti treba da budu napisane iz neutralne tačke gledišta.

Izvori

Kada ste završili vaš članak treba da izlistate vaše izvore. Razlog za ovo je da ostali članovi zajednice mogu provjeriti vaš rad i poboljšati kvalitet članka.

Jedno od pravila Wikivijesti je da svi članci treba da sadrže izvore. Svi članci bez izvora bit će automatski odstranjeni.

Svaki navedeni izvor treba da sadrži sljedeće informacije url, rubriku, ime autora i ime izdavača.

Da bih izlistali vaše izvore treba da dodate sljedeći šablon:

{{izvor|url=link_prema_vašem_izvoru |rubrika=ovdje_ubacite_rubriku |autor=ovdje_ubacite_ime_autora |izdavač=ovdje_ubacite_ime_izdavača |datum=ovdje_ubacite_datum}}

Orginalne vijesti

U slučaju da pišete članak o događajima kojima ste sami prisustovali iznad navedena pravila ne važe. U ovom slučaju pogledajte Wikivijesti:Vodič za pisanje orginalnih vijesti.

Kategorizacija

Svi članci treba da se nalaze u jednoj ili više kategorija. Kategorizacija olakšava pretragu članaka i omogučava grupisanje članaka i njihovu podjelu po regijima. Pogledajte Wikivijesti:Kategorizacija da bih vidjeli pogodne kategorije. Kategoriju dodajate upisivanjem [[Kategorija:ovdje_unesite_ime_kategorije]] za svaku kategoriju koju želite da dodate.

Publiciranje

Kada ste završili vaš članak jednostavno odstranite šablon {{U začetku}}

Dodatni koraci[izmijeni]

Dok radite na članku[izmijeni]

Da bih izbjegli konflikte pri promjenama vijesti potrebno je postaviti šablon {{Izmjena u toku}} i usnimiti vijest. Isti šablon skinite kada završite rad na članku.

Kako dodati slike[izmijeni]

Slike, karte i ostali grafički objekti u člancima pomažu čitaocima da bolje razumiju vijest i pozadinu vijesti. Zbog ovoga preporučujemo da uvijek dodate slike i karte u vaše članke. Ukoliko nemožete naći sliku na (link prema slikama) možete dodati svoje slike ili karte.

Ako želite dodati slike u javnom domenu preporučujemo vam da koristite slobodnu arhivu slika i zvuka (commons). Gore navedena arhiva slika i zvuka prima samo slobodne slike t.j. datoteke koje se mogu redistribuirati. Slike čije je korištenje dozvoljeno prema pravilima o fer korištenju možete postaviti direktno ovdje na Wikivijestima. Slike koje ne ispunjavaju uslove o fer korištenju biće automatski izbrisane.

Da li vaša vijest govori o trenutnim događajima[izmijeni]

Pogledajte da li postoji info kutija (ovdje link prema info kutijama) koju možete koristiti u vašem članku. Također pogledajte da li postoje šabloni (ovdje link prema šablonima) koje možete koristiti. Šabloni će automatski dodati grafiku i kategorizirati vaš članak.

Da li drugi razumiju vijest koju ste napisali?[izmijeni]

Da bih vijest bila razumljiva za večinu čitaoca ona treba da sadrži tekst koji objašnjava pozadinu te vijesti. Također vijest treba da bude napisana na taj način da svi mogu razumjeti tekst. Izbjegavajte riječi koje čitaoci neće razumjeti. Izvorne bosanske riječi (kao npr. samoubistvo, uništavanje ) imaju prednost u odnosu na riječi stranog porijekla (npr. suicid, destrukcija).

Primjer[izmijeni]

Komentar: Ovdje trebamo napisati vijest koja prati sva gore navedena upustva i koju možemo koristiti kao primjer

Također pogledajte[izmijeni]

Linkovi prema sličnim clancima. Odlučiti kasnije koji to treba da budu