Idi na sadržaj

Završeni radovi na novoizgrađenoj sekciji Dobrinje - Visoko na autocesti Zenica-Sarajevo

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 0:49, 5. decembar 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Sarajevo (Bosna i Hercegovina), 5. decembar 2007. – Novoizgrađena dionica Dobrinje-Visoko autoceste Zenica-Sarajevo svečano je danas puštena u promet. Radovi na dionici dužine 7,6 km trajali su od januara do novembra ove godine. Puštanjem u promet te dionice ukupna dužina izgrađene autoceste Zenica-Sarajevo iznosi 28 km. Svečanim presijecanjem vrpce dionicu Dobrinje-Visoko pustili su u promet predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto i premijer Federacije Nedžad Branković. U svom obraćanju naglasili su značaj ovakvih projekata za poboljšanje ekonomskih prilika i kvaliteta života u Federaciji BiH.

-Veliki je značaj ove izgrađene dionice pogotovo kada bude završeno čelno naplatno mjesto, jer uspostavljenjem sistema naplate korištenja autoceste dobijamo novačani tok s kojim možemo pregovarati o partnerima za ulaganje u cijelu dionicu Zenica-Sarajevo-Mostar po modelu partnerstva javnog i privatnog ulaganja, izjavio je Branković.

Nastavak autoceste prema Kaknju, kako je dodao, potpuno je pripremljen i osiguran što se tiče novca i imovinskopravnih odnosa, što otvara novu dinamiku napretka izgradnje autocesta. Tako će za nekoliko dana, prema riječima federalnog ministra prometa i komunikacija Naila Šećkanovića, biti ugovoreno novih devet kilometara autoputa, pa se predviđa da ćemo u ovom periodu naredne godine imati ukupno 37 kilometara na ovom pravcu. Tehničke podatke o novoizgrađenoj dionici Dobrinje – Visoko prezentirao je direktor Direkcije za autoceste FBiH Eldar Trhulj. Ukupna investicija iznosi 50,7 miliona KM ili 6,6 miliona KM po kilometru.

Radove na mostovima, za koje je ugovorena vrijednost iznosila 18,22 miliona KM, izvodili su ŽGP Sarajevo kao glavni ugovarač i Hidrogradnja d.d. Sarajevo kao podugovarač. Ukupna ugovorena vrijednost izgradnje trase bila je 30,98 miliona KM, a ovaj dio ugovora potpisan je s GP Put Sarajevo (vodeći partner konzorcija), te Asfaltgradnjom Visoko, BBM Amfibolitom i Integral inžinjeringom iz Laktaša (kao partneri). Dionica Kakanj-Visoko, sekcija Dobrinje –Visoko, predstavlja nastavak izgradnje autoceste na potezu od Sarajeva prema sjeveru i nastavlja se na ranije izvedeni dio Visoko –Podlugovi. Ova dionica autoceste je u sklopu budućeg koridora V-C.


Izvori

[izmijeni]