Idi na sadržaj

"Marš miliona" - Egipat protestira protiv predsjednika

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 12:26, 29 januar 2011 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Grafiti koje su egipatski demonstranti ispisali na tenkovima za vrijeme protesta

Kairo (Egipat), 2. februar 2011 – U dosada najmasovnijim protestima u historiji Egipta, jučer je po procjenama televizijske kuće Al-Džazira, ulicama Kaira demonstriralo najmanje milion ljudi. Demonstranti su uzvikivali parole i nosili plakate i transparente kojima su tražili ostavku predsjednika Mubaraka. Proteste je organizirala egipatska opozicija pod nazivom "Marš miliona". Osim protesta, opozicija je pozvala radnike i u generalni štrajk. Državna televizija je objavila da je u glavni grad stiglo samo 5.000 osoba na proteste. Nisu objavljene slike sa trga At-tahir gdje se održavaju protesti.

Reakcije iz svijeta su relativno sudržane, međutim svi su jedinstveni po ocjeni da protesti trebaju ostati bez krvoproliča. Iranski predsjednik je podržao demonstrante i izjavio da su Bliskom istoku neophodne reforme. Turski premijer je također podržao demonstrante i poručio Mubaraku da odstupi s vlasti.

Također pogledajte

[izmijeni]

Izvori

[izmijeni]