Idi na sadržaj

Koncert Marka Perkovića Thompsona

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 08:31, 9. maj 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Sarajevo (Bosna i Hercegovina), 8. maj 2007. – Najavljeno je da će se u sarajevskoj Zetri 10. maja 2007. godine održati koncert Marka Perkovića Thompsona, hrvatskog pjevača, ako ga se tako uopće može nazvati. Thompsona je u nastavku teksta zvan samo Marko, jer je nadimak dobio po pušci, a oni koji na koncerte idu zbog muzike oružje zasigurno ne vole pretjerano.

Dakle, Marko je dokazani fašista, koji u svojim pjesmama veliča zločince i zločine, te širi nacionalnu mržnju. U tome prednjače pjesme "Jasenovac i Gradiška Stara" i "Evo zore, evo dana", u kojima proziva predsjednika Hrvatske Mesića i demokratu Račana (nedavno preminulog), a veliča osnivača ustaškog pokreta Pavelića i ustaške jedinice.

Perković će u Zetru doći na poziv Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, i koncertom će se obilježiti godišnjica posjete Ivana Pavla II. Nije sporno da je Sarajevo tolerantan i multietnički grad, te da protiv obilježavanja takvog događaja građani Sarajeva nemaju ništa, ali jeste zanimljivo ko je pozvan da pjeva u gradu kojeg su upravo ustaše htjele zgaziti s jedne, a četnički pokreti s druge strane.

Da ironija bude veća, Marko će pjevati u olimpijskoj ljepotici Zetri. Olimpijada – simbol mira, tolerancije, i Perković koji promovira fašističke zločine, te ustaške poglavare.

Snimke sa Perkovićevih koncerata pokazuju da "koncertnu publiku" ne predstavljaju ljubitelju muzike, već oni sa hrvatskim nacionalnim i često ustaškim obilježjima. Građani protiv Hrvatske, kako izgleda, nemaju ništa, ali protiv ustaške i fašističke ideologije vidljivo imaju.

Iako koncert dotičnom nije dopušten ni u Amsterdamu, u ovom gradu jeste. Gradske vlasti su, dok nije kasno, pozvane da spriječe ovaj sramotni događaj i sačuvaj ponos Sarajeva, te pokažu da Vučko, iako izgleda bezazleno, ipak ima zube.

Izvori

[izmijeni]

Relevantne vijesti

[izmijeni]