Kratke vijesti/novembar 2007

Izvor: Wikivijesti
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Kratke vijesti

A r h i v    v i j e s t i
◄ oktobar 2007 novembar 2007 decembar 2007 ►

26. novembar

 • MKSJ je danas saopćio da odobrava privremeno puštanje na slobodu Rasima Delića pod određenim uvjetima i ograničenjima da bi boravio u Bosni i Hercegovini od 11. decembra 2007. do 11. januara 2008. U svojoj odluci da odobri privremeno oslobađanje, Sudsko vijeće navodi da se Delić dobrovoljno predao Tribunalu čim je bio upoznat s optužnicom protiv njega te da je sarađivao s uredom tužioca i da je Vlada Federacije BiH izdala garancije da će se Delić povinovati svim naređenjima koje izda Sudsko vijeće. Tužilac nije dao nikakve primjedbe. Dosadašnji tok postupka je prema procjenama analitičara išao u korist Rasima Delića, a odluka o privremenom puštanju je dodatna potvrda ranijih analiza postupka.

19. novembar

Foca Municipality Location.png
 • Sud Bosne i Hercegovine pravosnažno je osudio Gojka Jankovića na dugotrajnu kaznu zatvora u trajanju od 34 godine zbog zločina protiv čovječnosti. Janković je od aprila 1992. godine bio na čelu manje vojne formacije koja je djelovala u sklopu Četvrtog bataljona Fočanske taktičke grupe Vojske Republike Srpske, a koja je izvršila brojne zločine protiv bošnjačkih civila u Foči. Predmet Gojka Jankovića je drugi predmet koji je Haški tribunal ustupio vlastima Bosne i Hercegovine na daljnje procesuiranje.

18. novembar

002006 Kumunat e Kosovës NR.PNG
 • Predsjednik opozicione Demokratske stranke Kosova Hašim Tači proglasio je pobjedu na jučerašnjim parlamentarnim izborima Kosova. Tači je najavio da će Kosovo proglasiti nezavisnost ubrzo nakon 10. decembra, dokad bi se trebali završiti međunarodni pregovori o budućem statusu Kosova.

17. novembar

Zepce Municipality Location.png
 • Penzionisani general HVO-a i prvi predsjednik Općinskog odbora HDZ Žepče Ivo Lozančić poginuo je noćas u saobraćajnoj nesreći kod Zenice. Bio je pod istragom Kantonalnog tužilaštva Zenica u predmetu poznatom kao "Žepačka grupa" za ratne zločine počinjene u Žepču i okolini 1993. godine kada je ubijeno 160, zatvoreno u logore 4500, a protjerano oko 9000 Bošnjaka. Sud BiH je preuzeo slučaj u septembru 2007.

16. novembar

 • Bangladeš je pogodio snažan ciklon usmrtivši više od 1.100 ljudi. Lokalni zvaničnici i službenici Crvenog polumjeseca su objavili da je već potvrđeno 508 smrtnih slučajeva, te da je još na stotine ozlijeđenih ili nestalih usljed ciklona koji je zahvatio zemlju tokom noći, vjetrovima brzine 250 km/h.

10. novembar

 • Po objavljivanju informacija o podizanju optužnice u slučaju Ilija Jurišić, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj hitno je uspostavio vezu s ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Vukom Jeremićem i u telefonskom razgovoru zatražio objašnjenje za ovakav postupak Tužilaštva izrazivši nezadovoljstvo najnovijim razvojem, s obzirom na činjenice da je u toku proces davanja izjava svjedoka u ovom slučaju pred Tužilaštvom BiH i da je odlukom Vrhovnog suda Srbije postupak vraćen prvostepenom organu na ponovno razmatranje. (FENA)

4. novembar

Flag of Italy.svg
 • Talijanske vlasti uništile su jedan romski logor i istjerale oko 20 Rumuna iz zemlje, osuđujući rasistički napad u Rimu, koji se dogodio nakon ubistva jedne Talijanke, za koju policija vjeruje da ju je napao jedan Rumun dok je izlazila iz voza na željezničkoj stanici u Rimu.
 • Nakon jučerašnjeg proglašavanja vanrednog stanja pakistanski predsjednik Pervez Mušaraf privremeno je suspendirao ustav i smijenio predsjednika Vrhovnog suda. U glavnom gradu Pakistana sve telefonske linije bile su prekinute, a prekinuto je i emitiranje pojedinih privatnih televizija. SAD sinoć su oštro osudile uvođenje vanrednog stanja u Pakistanu.
 • Počelo je saslušanje optuženih Evropljana za pokušaj otmice i prebacivanja 103 djece iz Čada u Francusku. Optuženi su pripadnici jedne humanitarne organizacije i tvrde da su željeli siročad iz Darfura smjestiti kod udomiteljskih porodica u Francuskoj. Ipak, sud u Čadu tvrdi da većina djece koje su pokušali oteti uopće nisu siročad. Optuženim prijete kazne od pet do 20 godina teškog rada.

3. novembar

Pervez Musharraf 2004.jpg
 • Predsjednik Pakistana Pervez Mušaraf proglasio je u ovoj državi vanredno stanje. Pakistanski Vrhovni sud odbio je da prihvati ovu odluku. Glavni grad Pakistana trenutno je u općem haosu, a odluku suda Mušaraf ne poštuje.
 • Angela Merkel, njemački kancelar, jutros je doputovala u Kabul u nenajavljenu posjetu Afganistanu.
 • Specijalni izaslanik UN-a za Mijanmar Ibrahim Gambari trebao bi danas doputovati u posjetu toj zemlji, kako bi pokušao uvjeriti vojne vlasti da počnu pregovore o reformi s opozicijom. U međuvremenu, vojna hunta Mijanmara odlučila je protjerati diplomatskog predstavnika UN-a Charlesa Petrieja zbog toga što je ukazao na rastuću ekonomsku krizu u toj zemlji.
 • Prijevremeni izbori za načelnika Općine Donji Vakuf bit će održani u nedjelju. Novog općinskog načelnika 10.580 glasača će birati na listi između četiru kandidata. Izbori se održavaju zbog smrti dosadašnjeg načelnika općine Arifa Magrdžije.

2. novembar

Esztergom-flood.JPG
 • Meksiko je suočen sa najvećim poplavama u posljednjih 50 godina. Oko 300 hiljada stanovnika blokirano je u svojim domovima, čekajući dolazak spasiteljskih ekipa za evakuaciju. U državi Tabasko je 80% teritorije pod vodom. Poplave su uzrokovane olujama koje su nanijele ogromne štete naftnoj industriji duž obala Meksičkog zaljeva. U Meksiku su zatvorene tri glavne naftne luke, zbog čega je blokiran gotovo čitav izvoz nafte, a proizvodnja je smanjena za petinu.
 • Zbog obilnih padavina u proteklim danima došlo je i do izlijevanja rijeka u Sarajevskom, Bosanskopodrinjskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. U općini Pale-Prača proglašeno je stanje elementarne nepogode, a na području Sarajeva poplavljeno je oko 450 stambenih objekata. U Zenici zbog poplava nestaje pitke vode, a prilazi gradu su otežani.
 • SAD su obećale da će pomoći Turskoj u borbi protiv kurdskih pobunjenika, kako bi spriječile intervenciju turske vojske u sjevernom dijelu Iraka.

1. novembar

◄ oktobar 2007 novembar 2007 decembar 2007 ►