Kratke vijesti/oktobar 2007

Izvor: Wikivijesti
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Kratke vijesti

A r h i v    v i j e s t i
◄ septembar 2007 oktobar 2007 novembar 2007 ►

31. oktobar

Madrid
 • Španski sud danas je proglasio krivim 21 optuženog za učešće u bombaškim napadima na vozove u Madridu u kojima je poginula 191 osoba, a povrijeđeno više od 1.800 ljudi. Sedam optuženih oslobođeni su krivice.
 • Danas oko 20 sati proglašeno je izvanredno stanje u općini Pale-Prača, zbog izlijevanja rijeke Prače. Poplavljeno je Hrenovičko polje, a više desetina objekata je pod vodom.

30. oktobar

Starved girl.jpg
 • Sudija u Čadu podigao je optužnicu za otmicu i obmanu protiv devet francuskih humanitaraca nakon što je organizacija za koju su radili pokušala da avionom u Francusku odvede 103 afrička djeteta. Oni i nekoliko španskih članova posade aviona su uhapšeni kada je avion trebao da napusti Čad i djecu prebaci u Francusku na, kako se tvrdi, usvajanje.

29. oktobar

Cristina Fernández

28. oktobar

 • U Argentini se održavaju predsjednički izbori, a prvi put u historiji te zemlje moglo bi se dogoditi da na tu funkciju bude izabrana žena. Cristina Fernandez de Kirchner jedan je od tri kandidata za predsjednika i ima velike šanse da naslijedi svog supruga, predsjednika Nestora Kirchnera. Njeni najveći konkurenti su bivša zastupnica Elisa Carrio i nekadašnji ministar ekonomije Roberto Lavagna.

27. oktobar

Department of state.svg
 • State Department, suočen s velikim brojem upražnjenih mjesta u svojoj ambasadi u Bagdadu, odlučio je primorati američke diplomate da služe u Iraku. Oko 300 diplomata koji su "potencijani kandidati" primit će u ponedjeljak pismo u kojem im se naređuje da se kandidiraju za jedno od pedesetak nepopunjenih mjesta.

25. oktobar

 • Nakon što je predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica kritizirao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka slijedile su oštre reakcije bh. političara. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da su današnjom Koštunicinom izjavom napokon razotkrivene sve mutne političke igre Beograda prema Bosni i Hercegovini. „Koštunici bi bilo bolje da se bavi pitanjima koja su mu posao, odnosno budućnošću Srbije i njenih građana, odnosno svojom zemljom, a da prste drži dalje od BiH, jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu i zato neka ne zaboravi kako je završio jedan njegov predhodnik, Milošević", saopćeno je iz Komšićevog kabineta.
 • Najmanje 18 radnika na naftnoj platformi poginulo je u oluji koja je zahvatila Meksički zaljev. S platforme je evakuirana 61 osoba nakon nevremena s olujnim vjetrom koji je puhao 130 kilometara na sat. Saopćeno je da su valovi visoki i do osam metara uzrokovali isticanje prirodnog gasa i nafte.

24. oktobar

Flag of Turkey.svg
 • Turska vojska granatirala je kurdske položaje u sjevernom Iraku. Napadi su predstavljali odmazdu za pobunjeničku zasjedu u nedjelju kada je ubijeno 12 turskih vojnika, a osam zarobljeno. Turska, koja je nagomilala trupe na granici, upozorila je u utorak Irak i zapadne saveznike da je napad pitanje trenutka ako vlada u Bagdadu ne poduzme akciju.

23. oktobar

 • U srijedu započinje gradnja mosta na otok Pelješac, najavljeno je iz Uprave Instituta građevinarstva Hrvatske. Most je projektiran za plovidbu najvećih brodova, a planirano je da se gradi četiri godine. Žaljenje što prije početka radova nije postignut dogovor s Bosnom i Hercegovinom iskazao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
 • Na rijeci Savi, kod Brčkog i na području Odžaka, jutros su se pojavile naftne mrlje, no do sada nije primijećen pomor ribe. Pretpostavlja se da je u rafineriji u Bosanskom Brodu došlo do izlivanja nafte.

22. oktobar

Narodno pozorište Sarajevo
 • Međunarodni teatarski festival MESS u ovogodišnjem 47. izdanju bit će otvoren u utorak u Narodnom pozorištu Sarajevo predstavom Orestija, u režiji Michaela Thalheimera i u izvedbi Deutsches Theatera iz Berlina. U sklopu Festivala od 23. do 31. oktobra bit će izvedeno 19 predstava, tri koncerta, tri izložbe, te tri radionice.

21. oktobar

Slovenija
 • U Sloveniji se danas održavaju predsjednički izbori. Skoro 1,7 miliona birača moći će glasati za jednog od sedam predsjedničkih kandidata. Prema anketama, najveće šanse za pobjedu ima Lojze Peterle, bivši slovenski premijer i lider Demokršćanske stranke.

20. oktobar

Alija Izetbegović
 • Povodom četvrte godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, u Istanbulu će danas biti održana međunarodna konferencija "Sjećanja na Aliju Izetbegovića".
 • Katolici djelatnici Ministarstva odbrane BiH i pripadnici Oružanih snaga BiH, djelatnici Ministarstva sigurnosti BiH, Granične policije BiH i SIPA-e će krenuti na molitveni pohod na Bobovac, kako bi molili i slavili euharistiju za domovinu BiH. Pohod se organizira već četvrtu godinu u subotu koja je najbliža 25. oktobru, danu smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kotromanić.
 • Osam osoba je poginulo u jučerašnjoj eksploziji u trgovačkom centru u poslovnom dijelu Manile. Pronađeni su od policije tragovi razornog eksploziva.

18. oktobar

Neretva2.jpg
 • Danas oko 18 sati na širem području Hercegovine osjetio se jak potres. Euro-mediteranski centar za seizmologiju je registrirao epicentar potresa 11 kilometara južno od Mostara u području oko Blagaja, sa magnitudom 4.6 stepeni po Richteru.

17. oktobar

Srebrenica2007.jpg
 • Članovi porodica Bošnjaka stradalih u Srebrenici u julu 1995. godine danas nisu željeli posjetiti Memorijalni centar u Potočarima skupa s grupom holandskih vojnika koji su bili pripadnici holandskog bataljona UNPROFOR-a u vrijeme kad je počinjen genocid u Srebrenici. Predstavnici porodica žrtava izjavili su da neće uopće dopustiti vojnicima da posjete mezarja u Potočarima, okrivljujući ih da su i oni sami počinili zločine.

16. oktobar

15. oktobar

Mao Zedong Porträt am Eingang zur Verbotenen Stadt.jpg
 • Počeo 17. kongres Komunističke partije Kine. Predsjednik države Hu Žintao upozorio je Tajvan da ne proglašava formalnu neovisnost. Obećao je mirnim putem vratiti otok matici zemlji te najavio borbu protiv korupcije i uravnotežen ekonomski rast.
 • Evropska unija i Crna Gora su danas u Luksemburgu potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što su čelnici EU ocijenili kao ključni korak za jačanje odnosa i integraciju Crne Gore u evropske strukture. Međutim danas je EU odgodila donošenje odluke o parafiranju istog sporazuma sa Srbijom, nakon što je glavni tužilac Haškog tribunala Carla del Ponte objavila izvještaj u kome kritizira saradnju s ovim sudom.

7. oktobar

Pervez Mušaraf
 • Na predsjedničkim izborima održanim u Pakistanu uvjerljivo je pobijedio aktuelni šef države Pervez Mušaraf. Mušaraf je ranije saopćio, ako bude izabran, da će dati ostavku na mjesto šefa Armije i da će položiti zakletvu kao civlini predsjednik do 15. novembra.

4. oktobar

Sjeverna i Južna Koreja

1. oktobar

Austrija
 • Spriječen napad na američku ambasadu u Austriji. Austrijska policija uhapsila je muškarca, bosanskog državljanjina s područja Tuzle, sa stalnim mjestom boravka u Donjoj Austriji, sa ruksakom u kojem su se nalazile dvije ručne bombe, ekseri i knjiga religiozne prirode, nakon što je pokušao da uđe u američku ambasadu u Beču. Uhapšen je i nalazi se na ispitivanju.
 • Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak je kazao da je na njegovu molbu Evropska komisija dala Bosni i Hercegovini još nekoliko dana za dogovor bosanskohercegovačkih političara za reformu policije.
◄ septembar 2007 oktobar 2007 novembar 2007 ►