Kratke vijesti/septembar 2007

Izvor: Wikivijesti
Jump to navigation Jump to search

Kratke vijesti

A r h i v    v i j e s t i
◄ august 2007 septembar 2007 oktobar 2007 ►

30. septembar

  • Preminuo predsjednik RS-a Milan Jelić od posljedica srčanog udara. Jelić je kao kandidat SNSD-a pobijedio na izborima za predsjednika RS-a prije tačno godinu dana.

29. septembar

Mijanmar
  • Mijanmarske snage sigurnosti ponovo su se nasrnule na demonstrante. Prema službenim izvorima najmanje trinaest osoba ubijeno je od srijede. Izaslanik UN-a Ibrahim Gambari stigao je u Mijanmar, gdje će pokušati da uvjeri vojne lidere te zemlje da prekinu represiju nad demonstrantima.
  • U petak navečer je u Srebrenici počeo Prvi međunarodni festival kratkog dokumentarnog filma. Pokazuju se kratki dokumentarni filmovi autora iz BiH, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Francuske itd. Ovaj festival razbio je kulturnu monotoniju koja vlada u Srebrenici siromašnoj kulturnim događajima. Festival se završava u nedjelju.

23. septembar

Mathematics lecture at the Helsinki University of Technology.jpg
  • Prema podacima organizacije Transparency International BiH, čak 9.000 diploma privatnih visokoškolskih ustanova u BiH je falsificirano.
  • Više od 100 bangladeških ribara nestalo je nakon što je 15 brodova potonulo u oluji u Bengalskom zalivu. Uzburkano more sprječava spasioce da počnu potragu za nestalim ribarima.

22. septembar

Sarajevo
  • U Sarajevu je povodom međunarodnog dana bez automobila organiziran polumaraton. Na ovoj manifestaciji, koja je imala i međunarodni karakter, nastupili su atletičari iz Francuske, susjednih zemalja i BiH, te značajan broj rekreativaca.

20. septembar

13. septembar

  • Na indonežanskom otoku Sumatra ponovni zemljotres magnitude 7,7 stepeni prema Richteru nakon jučerašnjeg od 8,4.

12. septembar

  • Sa zalaskom sunca je nastupio Ramazan, islamski mjesec posta i 9. mjesec hidžretske lunarne godine. Ove 1428. hidžretske godine Ramazan traje 29 dana.
BiH

8. septembar

6. septembar

5. septembar

  • Nogometaš njemačkog MSV Duisburga Ivica Grlić objavio je u saopćenju za javnost da se oprašta od reprezentacije BiH, te se zahvalio svojim kolegama i navijačima na podršci zaželivši im puno uspjeha.

2. septembar

1. septembar

  • U Tuzli oboren Guinnessov rekord u najmnogobrojnijem poljupcu na svijetu sa registriranih 6.980 parova. Događaj je organiziran od jedne privatne tuzlanske radio stanice, u saradnji sa Općinom Tuzla i pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. Dosadašnji rekord držali su Mađari koji su u junu uspjeli okupiti 6.400 parova.
◄ august 2007 septembar 2007 oktobar 2007 ►