Idi na sadržaj

Paket bomba u uredu njemačke premijerke Angele Merkel

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 19:39, 2 novembar 2010 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Berlin (Njemačka), 2. novembar 2010 – Prema informacijama iz njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova, u uredu premijerke Angele Merkel je pronađen paket u kojem se nalazila "funkcionalno izvršena eksplozivna naprava". Kako izgleda, sprava je paketom poslana iz Grčke. Eksperti počinioce pretpostavljaju u ljevičko-ekstremističkim krugovima u Grčkoj. Kao adresant paketa je bila navedena sama premijerka, dok je kao pošiljalac navedeno grčko ministarstvo za privredu.

Po izgledu i izvedbi, paket je jednak paketima koji su zadnjih dana pronađeni u Atini i drugim gradovima Grčke. Iza ove serije paketnih bombi se, prema istragama grčke kriminalne policije, nalazi grupa poznata po imenu "Zavjera ćelija vatre". Policija u Berlinu je za istragu paketa koristila robotsko deminersko vozilo, te je napravu uništila vodenim mlazom. Pri deminerskom radu niko nije povrijeđen.

Također pogledajte[izmijeni]

Izvori[izmijeni]