Idi na sadržaj

Pomoć:Sadržaj

Izvor: Wikivijesti
Dobrodošli na Wikivijesti - slobodni izvor vijesti na bosanskom jeziku!
"Dajte čovjeku ribu; Nahranili ste ga za jedan dan. Naučite čovjeka da lovi ribu; Nahranili ste ga za cijeli život" - Kineska poslovica

U sljedećih nekoliko redova saznat ćemo kako se registrirati i prijaviti, započeti novi članak, kako pravilno formatirati stranicu, te upoznati pravila kojih se svaki korisnik mora pridržavati. Uputstva su poredana tako da novi korisnik može pravilnim redom da oblikuje članak. Ako vam nešto ne pođe za rukom, ne odustajte, uvijek možete postaviti pitanje na Čaršiji, gdje se svi mi okupljamo! Za općenite informacije o zajednici pogledajte Vrata zajednice.

Ako želite surađivati i pomoći Wikivijestima u pisanju novih članaka obavezno se registrujte .

Tako svaki vaš doprinos biva evidentiran i time automatski otvarate vrata da dobijete jednu od Wiki nagrada koje bosanska Wikivijesti dodjeljuje vrijednim korisnicima. Ovdje se trud cijeni, jer je na dobrovoljnoj osnovi - a nevjerovatno koristan za društvo!

Članak je nemoguće obrisati ako je uređen po propisima, a sve što spada pod vandalizam se briše!

Ako ste stručni za neko polje i želite podijeliti svoje znanje, najbolje je da započnete novi članak ili više njih, ili ako postoji članak da ga dopunite novim informacijama. Prvo što trebate uraditi je da izvršite pretragu, da vidite postoji li isti ili veoma sličan članak. Tako se izbjegavaju dvojni članci koji govore o istoj stvari.

Članak najlakše započinjemo unošenjem naziva istog u polje ispod:

Kako još mogu započeti novi članak?

Na primjerima se najbolje uči. Uvijek možete provjeriti nečiji drugi članak koji je bio izabran za članak mjeseca, a on se obično pojavljuje na naslovnoj stranici. Korisno je pogledati i engleske ili neke druge Wikivijesti, te tu naći dosta podataka za vaš članak, ili čak prevesti već postojeći.

Osnovne napomene

[izmijeni]
  • Sam sadržaj članka ne smije biti potpisan od autora, jer je Wikivijesti bazirana na GNU Slobodnoj dozvoli i sav sadržaj je slobodan. Zapis o tome ko je napisao članak postoji, jer se svaka, i ona najmanja, promjena zapisuje. Pošto posjedujete svoju korisničku stranicu (za što se trebate registrirati), sa vašim imenom vaše zasluge i rad se itekako primijete. Zbog toga postoje i nagrade.
  • Osim dodavanja informacija, članke je lijepo povezati sa drugim člancima. Za tu svrhu koristimo interne linkove koji se stvaraju pomoću ove komande: . Linkova ne treba biti premalo, ali niti previše. Vanjski linkovi na stranice koje nisu u sklopu Wikivijesti se dodaju na dnu članka u posebnom odjeljku. Vanjski link se može napraviti komandom .
  • Ako je članak malo duži trebao bi imati naslove i podnaslove. Oni se dodaju pomoću .
  • Članak bi trebao početi sa ključnom riječi ili terminom o kojem se govori, i to bi trebalo biti podebljano.
  • Uvijek je lijepo ubaciti i neku sliku u članak. Prvo što morate je postaviti sliku na Wikivijestima, ili pretražiti Wiki skladište da li postoji ista ili slična slika. Kada ste našli sliku, onda je morate pravilno linkovati. Slika ne smije kršiti autorska prava! Pogledajte pravilnik.
  • Wikivijesti je slobodni izvor vijesti. Nijedan članak ne bi smio biti neka vrsta reklame i lična promocija. Također, lični utisci i kritički osvrt na temu nije uvijek poželjan. Wikivijesti trebaju da sadrže što više činjenica, podataka i slika.

Također pogledajte

[izmijeni]

Ostale korisne informacije

[izmijeni]

Za pravilno pisanje članaka savjetujte pravopis bosanskoga jezika, i jezičke standarde na bosanskoj Wikipediji. Svaki članak treba da bude neutralan, i po mogućnosti da nabroji svoje izvore.

Kako mogu pomoći?

[izmijeni]

Već ste sve savladali? Na bosanskim WikiVijestima postoji mnogo članaka koji su u začetku, nisu prevedeni, ili im je potrebno preuređivanje.

Postoji mnogo članaka kojima treba više informacija. Takvi članci su pod kategorijom - U začetku. Ako ste specijalizirani za neko određeno područje, postoje i posebne kategorije kojima treba vaša pomoć za posebne oblasti.

Na Wikivijestima postoje i timovi koji se brinu za pravilan rad i održavanje glavnih dijelova Wikipedije. Oni se nazivaju WikiVijesti timovi, a svaki član tima je vrijedan, pridružite se i Vi!